Dubinsko čišćenje doma (HYLA)Nakon dugog vremena pauze ponovo sam za tastaturom i tipkam novi post ali ovog puta tema nije recenzija nekog skin care proizvoda ili preparative općenito već iskustvo kada je u pitanju domaćinstvo i održavanje higijene u kući. Naime, u pitanju je dubinsko čišćenje doma hyla mašinom.
Koje mogućnosti ima?

- uklanja prašinu, gasove, alegene i grinje tokom redovnog čišćenja
- osvježava vazduh u prostoru
- eliminiše nevidljive i opasne bakterije iz doma 
- pomaže i olakšava tegobe izazvane astmom i alergijom 

Dubinsko čišćenje nije obično usisavanje, ono podrazumijeva rad sa specijalnom elektro četkom koja do dubine od 16cm izvlači svu nakupljenu, prašinu, prljavštinu, grinje, gljivice, parazite, odumrle ćelije kože. Statistika pokazuje da svako četvrto dijete u BiH ima problem sa disajnim organima, a jedan od glavnih uzročnika su grinje i kućna prašina. Grinja ima u prašini svih domova, one su mikroskopski organizmi kojima naročito odgovaraju tople, vlažne kuće a hrana im je ljudska koža. Grinje najčešće žive u našim krevetima pa s obzirom na to da provodimo gotovo trećinu dana u njima, udišemo velike količine alergena koji potječu od grinja. 

Usisavanjem sa standardnim usisivčima (usisavanje samo vakuumom, protokom vazduha) ne mogu se u potpunosti ukloniti ovi štetni čimbenici iz vašeg doma. A svaki filter pa i onaj najkvalitetniji propušta čestice nazad u životni prostor. Elektro četka Ventus je poseban dodatak koji ima svoj elektro motor i četku koja se rotira i vibrira velikom brzinom (2000 obrtaja u minuti) tvrdokorna prašina, grinje, izmet grinja i sva ostala nakupljena nečistoća se podiže iz vlakana uz pomoć vibracije i snažnog protoka vazduha, u vodi ostaju sve nečitoće a iz usisivača izlazi samo čist zrak. 

Kako sam započela novo poglavlje u životu koje sa sobom nosi i opremanje doma i kupovina novih stvari i namještaja nisam ni zamišljala koliko nove stvari su zapravo prljave (tapacirani namještaj). Sigurna sam da i mnogi imaju takvo mišljenje da novi namještaj nije potrebno dubinski očistiti jer je on zapravo NOV NOVCAT. Jest da je namještaj u postpunosti nov, zapakovan u najlon, nema fleka na sebi, ma nikakvog traga, on u sebi nosi ogromne količine prašine i to ne samo obične prašine koju imamo svi u kući već prašine od rezanja drveta prilikom pravljenja tog namještaja. Dovoljno je da pogledate neki video u kakvim su stanjima saloni u kojima se pravi namještaj i sve će vam biti jasno. Pored novog kupljenog namještaja dobijete gratis ogromne količine prašine uz namještaj na kojem neki čak i spavaju i sve to udišu. 


Zbog moje sklonosti organizma alergijama odlučila sam se na dubinsko čišćenje namještaja (madrac, uagona garnitura, tepisi) hyla mašinom za koju smo većina čuli. To je među narodom poznat kao skupi usisivač koji usisava grinje, prašinu, pere fleke po namještaju .... Ali to je samo sitnica šta taj usisivač može. I prije iskustva s tom mašinom znala sam o čemu se radi ... otprilike. Kada sam vidjela vodu prije usisavanja ugaone garniture i nakog usisavanja nisam mogla vjerovati šta je taj usisivač izvukao iz namještaja. Voda je bila crna, bukvalno. A čovjek bi rekao čist jer je nov. Ta teorija definitivno ne važi i sve što novo kupite u kuću potrebno je ili oprati ili dubinski očistiti ukoliko nije u stanju da stane u veš mašinu. Iz staze u hodniku usisivač je izvukao kamenčiće koji su tu završili prilikom pravljenja. 

Pored dubinskog usisavanja namještaja ova mašina ima divnu mogućnost za osobe koje žive u gradovima koji se u zimskom periodu nakupe smoga i ne možete izačiti kuću. Uz hylla-u je moguće i pročistiti zrak eteričnim mirisima poput lavande, bora, limuna ili pak antibakterijski koji neutrališe bakterije što je odlično u periodima sklonim virusima i bakterijama. Spavanje u sobi osvježenom mirisom lavande je bilo više od ugodnog.

Ukoliko ste u Sarajevu kontaktirajte Aqua Clean servis za čišćenje i dogovire vaš termin za dubinsko čišćenje doma. Informacije možete pronaći na facebook stranici Dubinsko čišćenje i pranje ''aquaclean''

Nema komentara:

Objavi komentar