ZAŠTITA KOŽE OD UVA/UVB ZRAKA
Kako kažu sunce je izvor života i svi se bolje osjećamo čim dođe proljeće i prve zrake sunca ali koliko god mi njega voljeli moramo biti oprezni kada je u pitanju njega naše kože. Ono što je najbitnije jeste da osvijestimo sami sebi posljedice nezaštićenog izlaganja kože suncu. Zbog toga sam odlučila napisati post o njezi kože lica kada je u pitanju UVA/UVB zaštita i mazalice za tu svrhu. I sama sam počela koristiti ove proizvode svakodnevno bez obzira da li je oblačno, kišovito ili +30 stepeni od proljeća ove godine.
I ponovo podvlačim da je najbitnije to osvijestiti kod sebe jer koliko god da ja pišem i provlačim kroz postove i objave da brinemo o ovom pitanju, sve je to uzalud ako vi sami ne shvatite da je ta zaštita neophodna. A vjerujte da jeste, pogotovo jer mi ne živimo u istom vremenu kao naši roditelji, nane, dede i dok tipkam post kroz glavu mi prolazi njihova rečenica 'U moje vrijeme ovo nije bilo ovako, sad ili je hladno ili je prevruće. Mogli smo da radimo vani na +40 a da se uopšte ne umorimo a sada dok pređemo ulicu jedva gledamo koliko je sunce jako...' To je samo jedna od njihovih rečenica kada su u pitanju klimatkse promjene koje oni svjedoče. Nego, da ne duljim ...

Postoje tri vrste zraka:

  1. UVA - Anti-aging zrake koje prodiru duboko u kožu i oštećuju elastična vlakna. Ukoliko ste u hladu nemojte misliti da nema ovih zraka. One su pristutne tokom cijele godine tako da je nanošenje kreme potrebno i za vrijeme oblačnih dana.
  2. UVB - Burning zrake uzrokuju kratkoročne posljedice kao što su preplanulost kože i opekline. Ove zrake su prisutne u ljetnom periodu pa se i nazivaju burning jer 'prže' po našoj koži. 
  3. UVC - Zrake koje još uvijek ne dopiru do nas
Kada su u pitanju posljedice one mogu biti dugotrajne i kratkoročne. Dugotrajne posljedice su prijevremeno starenje kože, sunčeve pjege, hiperpigmentacija, zloćudne promjene na koži koje su zadnjih godina u velikom porastu nažalost. Da ne mislite da pričam u prazno navest ću vam vlastiti primjer kože lica koja je izgledala umorna bez zaštite s problemom hiperpigmentacije uzrokovane bubuljicama zbog čega se problem povećao zbog nezaštižene kože lica (imam sitne pjegice na određenim dijelovima). Nakon pravilne njege i svakodnevne zaštite koža izgleda zdravije, svježije mada hiperpigmentacija se nije u potpunosti povukla ali borim se još uvijek s tim problemom. Također, mama ima sunčeve pjege i madeže zbog česte izloženosti suncu u ljetnim danima. 

Iako vaša koža izgleda odlično, nemate nikakvih problema ne zaboravite na ovu njegu lica i zaštitu. Kod nekih osoba rezultati izloženosti suncu bez zaštite su vidljivi odmah kao što sam ja dok kod nekih se to odražava nakon određenog vremena. 

Kako djeluju UVA i UVB zrake na našu kožu
/slika preuzeta sa interneta/

Ja koristim dvije kreme kada je zaštita kože od UVA/UVB zraka u pitanju. O njima sam pisala detaljno u recenzijama pa možete pročitati klikom na linkove ispod:

1. Burra kremahttps://skin-care-queen.blogspot.ba/2017/04/burra-personal-skin-expert-krema-za.html

2. Eucerin losionhttps://skin-care-queen.blogspot.ba/2017/04/eucerin-sun-losition-uva-spf-50.html
Nema komentara:

Objavi komentar