LACTAMOUSSE - pjena za intimnu njegu


Danas vam pišem o temi koja je bitna za svaku ženu.  Riječ je o vaginalnoj flori i ujedno donosim recenziju jednog proizvoda namijenjenog za tu primjenu. Kada je u pitanju ova njega nisam obraćala veliku pažnju jer nikada nisam imala problema sa vaginalnom florom. Međutim, u holu doma zdravlja pronašla sam brošuricu na policama koja govori o zdravoj vaginalnoj flori. Naravno da sam je uzela jer me zainteresovala a inače kada idem doktoru pokupim letke sa zanimljivim naslovima :D 

U zdravoj vagini najveći broj čine bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu. Zbog toga proizvodi ove vrste trebaju sadržavati mliječnu kiselinu u sastavu jer ona prečava prodiranje uzročnika bakterijskih i gljivičnih infekcija, njihovu akomodaciju, razmnožavanje i širenje. Ono što je bitno kod ovih proizvoda jeste pH vrijednost kiseline a kod većine proizvođača ona se uopšte ne navodi. PH vrijednost treba biti od 3,5 - 4,5.

Lactamousse pjena omogućava:

- jednostavno pranje
- osjećaj čistoće i njege
- smanjenje oštećenja kože
- sprečavanje intimnih tegoba

U sastavu ne sadrži sapun, parfem, alkohol, boje i druge štetne supstance, mikrobiološki i dermatološki je testiran. Pored mliječne kiseline sadrži aloa veru i hamamelis koji su poznati po blagim osobinama i smanjenju nelagode. 

Ono što je interesantno jeste da ovu pjenu možete koristiti kao suho pranje, odnosno bez ispiranja vodom. Nakon nanošenja jednostavno posušite i to je to. Međutim, ja ne preporučujem suho pranje za jutarnju njegu kada idemo vani, krećemo se jer pjena vlaži kožu i možete imati osjećaj neugodnosti. Zbog toga suho pranje preporučujem i sama koristim prilikom večernje njege. 

Proizvod dolazi u kartonskoj kutiji na kojoj se nalaze sve informacije o proizvodu dok u unutrašnjosti kutije možete pronaći brošuricu koja govori o proizvodu ali na njemačkom jeziku. Uglavnom, ono što se nalazi na brošurici ja sam vam napisala u postu (što je mliječna kiselina bitna u njezi vaginalne flore...) Zahvaljujući pumpici doziranje je veoma jednostavno i prilikom nanošenja nisu potrebne velike količine proizvoda. Ja nanosim skroz malu količinu jer prilikom pranja pjena baš zapjeni što je meni bilo wow prilikom prvog korištenja jer se nisam susrela sa ovakvim proizvodom do sada. Znači, prilikom nanošenja bolje je koristiti manju količinu pa ukoliko je potrebno više onda dopunjavati. Zahvaljujući ovome pjena može trajati dugo mada zavisi koliko često se koristi. 

Ja pjenu ne koristim tokom cijelog dana, nekada se desi da preskočim koji dan jer zaista nemam problema sa vaginalnom florom i ovu pjenu koristim čisto radi zdravlja, da mliječna kiselina izbalansira da ne bi došlo do nekih problema. Zbog toga pjenu najčešće koristim prilikom večernje njege i češće prilikom menstruacije kada trebamo posebno obratiti pažnju na higijenu. 

Pjenu možete pronaći u Apotekama Sarajevo u dvije militraže, od 40 i koliko se sjećam 140 ml s tim da veća doza košta oko 25 KM. Ja sam uzela bočicu od 40 ml prvenstveno da isprobam kakav je proizvod i definitivno sljedeću kupovinu uzimam veću veću količinu. 

CIJENA: 16,75 KM - 40 ml
Da li ste koristile ovaj proizvod? 
Kakva su iskustva?

Nema komentara:

Objavi komentar