BURRA personal skin expert - Krema za zaštitu od UVA/UVB zraka SPF50


Danas vam pišem o novom proizvodu koji koristim mjesec dana a namijenjen je zaštiti kože od UVA/UVB zraka. Radi se o  Burra kozmetici za koju sam saznala preko instagrama ali nisam znala da se može kupiti u apotekama u BiH. Kako sam osvijestila važnost korištenja ove vrste krema za lice odlučila sam se na svakodnevno nanošenje kada boravim vani bez obzira da li bilo sunce ili ne. Problem koji je uslijedio jeste koju kremu odabrati, kojeg proizvođača. Na policama sam ugledala Burra proizvode i automatski sam željela probati njihovu kremu namijenjenu isključivo za lice. Također, cijena ovog brenda je najpovoljnija kada su u pitanju zaštitne kreme i čak duplno niža. Prije nego kažem o samom brendu i kremi pojasnit ću zbog čega UVA/UVB zaštita. 

Naime, postoje tri vrste zraka od kojih su UVA zrake ili aging zrake koje prodiru u našu kožu i uzrokuju starenja, pjegice, madeže, alergije i druge kožne probleme. Njihove posljedice se osjete tek kasnije a simptomi moju trajati dugi period pa čak i cijeli život ukoliko se ne tretira na pravilan način. Moj problem uzrokovan ovim zrakama je hiperpigmentacija sa kojom se borim već godinu dana a najveći problem jesu proljeće i jesen kada koža 'poludi' od hiperpigmentacije i bubuljica jer koža pamti sve. Zbog toga je potrebna ova vrsta zaštite jer koža ne zna da li ste vi na moru ili sjedite u bašti i pijete kahvu dok vas sunce grije. 

Druga vrsta zraka su UVB - burning zrake koje osjetimo odmah, pogotovo u ljetnom periodu kada se previše sunčamo pa nam koža preplane, zacrveni se i boli. Pored ovih postoji i treća vrsta zraka UVC koje ne prodiru kroz atmosferu tako da ne dopiru do nas. 

Burra personal skin expert kozmetika predstavlja idealan izbor za njegu i dubinsku regeneraciju kože. Proizvodi su formulisani na bazi kompleksa peptida koji stimulišu metaboličke procese u koži i sintezu ključnih komponenata dermo - epidermalnog spoja. Na taj način se ojačava struktura vezivnog tkiva, spečavajući ravnjanje dermoepidermalnog spoja koje se javlja godinama. Sadrži sastojke koji utiču na smanjenje linija i boa dajući dugoročne i vidljive rezultate na koži. 

Ono što kaže proizvođač jeste da krema za zaštitu lica zahvaljujući formulaciji sa ektoinom, shea buterom, skvalanom i vitaminom E štiti kožu od sunca, fotostarenja i privremenog starenja. Ektoin je prirodna sustanca izolovana iz jedne vrste bakterije koja preživljava u ekstremnim uslovima UV zračenjai temperature a stabilizuje svoje ćelije sintezom ektoina. Da lakše shvatite navest ću jednostavan primjer alantoina koji sadrži puž čime obnavlja svoju kućicu (školjku) a alantoin se nalazi u kremama za obnavljanje kože. Uglavnom, taj princip rada. Također, ektoin štiti imuni sistem kože i ostvaruje dugotrajan efekat hidratacije. 

Ono što je meni jako bitno jeste da krema ne sadrži parabene, mirise i boje a posebno je namijenjena svijetloj, osjetljivoj i fotosenzitivnoj koži lica. 

Ambalaža kreme je plastična sa pumpicom koja je zaštićena plastičnim zatvaračem (možete pogledati na slikama na kraju posta jer ne znam kako se takva zaštita zove :D ). Ovakav tip ambalaža omogućava čuvanje proizvoda jer ne postoji kontakt sa vazduhom, nije moguće prenijeti bakterije iz spoljašnje sredine ili rukama. Također, ja volim ovaj tip ambalaže jer su najprecizniji za doziranje proizvoda i ne trebate paziti da će vam se proizvod prosuti, iscuriti i slično tome. Jedina zamjerka za ovu ambalažu jeste to što ne vidim količinu proizvoda pa ne znam koliko je još ostalo. Na ambalaži proizvoda možete pronaći informacije o samom proizvodu roku upotrebe, proizvođaču ...

Tekstura je srednje gusta ali lahko razmaziva po koži i moje preporuke su da prvo razmažete kremu i lagano utapkate. Kako je i naglašeno da je krema namijenjena za osobe sa svjetlim tenom kože, za osobe sa tamnijim tenom nije idealan izbor jer krema ostavlja lagani bijeli fil na površini kože. Zbog toga nakon nanošenja koža mi bude svjetlija  jer ne pripadam osobama svijetle puti lica. Krema ne zateže kožu, nema osjećaja peckanja ili nekih dodatnih problema. Tekstura je lagana na licu i ne začepljuje pore. Iznenadilo me kako je koža lica nakon ove kreme ljepša dok bubuljice i hiperpigmentacija se smanjuju. 

Jedini problem kod ove kreme jeste njena tekstura i moja dehidrirana koža lica. Krema je zaista odlična ali osobe koje imaju suhu ili dehidriranu kožu ne preporučujem ovu kremu zbog toga što krema ističe suhe dijelove kože pa vam koža izgleda isperutano upravo jer krema ostavlja bijeli fil a ne upija se u potpunosti u kožu jer prilikom umivanja ostaju bijeli tragove kreme. Što se tiče dehidratacije može se riješiti i moj problem je područje oko usana. Potreban je veći unos vode u organizam, koristim papirne maske za lice i situacija se poboljšava. Pokušavala sam pripremiti odličnu podlogu za ovu kremu i promijenila sve moguće kombinacije ali problem sa isticanjem suhih dijelova uvijek ostaje tako da ovu kremicu koristim prilikom boravka u prirodi, za neke šetnje i odmaranja vani dok za duži period van kuće koristim kremu drugog proizvođača jer zaista ružno izgleda kada je koža isperutana a što je najbitnije ne isušuje ostale dijelove kože već samo ističe postojane. 

Zbog toga kremu preporučujem osobama sa masnim tipom kože (mislim da će njima biti odlična), normalnim tipom i mješovitom kožom koja nema problem dehidratacije dok za suhu kožu lica ne preporučujem. 

Dovoljne su sasvim male količine kreme za cijelo lice i prilikom nanošenja dozirajte manju količinu pa ukoliko bude potrebno nanesite još. Ukoliko budete nanijeli veću količinu kreme na lice izgledat ćete kao duh a na slici ispod možete vidjeti količinu kreme koju ja nanosim na svoje lice.    Da li koristite zaštitu proti UVA/UVB zraka? Koje proizvode koristite? 
Da li koristite neke od Burra proizvoda?

Nema komentara:

Objavi komentar