PILING ZA TIJELO OD KAHVE (napravi sam)


Da li ste čuli za mnoge načine korištenja kahve osim što nas razbuđuje ujutro zahvaljujući kofeinu. Iako sam smanjila konzumiranje kahve i unos kofeina u organizam pronašla sam drugi način za njeno korištenje. Naime, radi se o pilingu za kožu lica i tijela za koji ne treba puno truda jer sigurna sam da sve sastojke imate u kuhinji.
Biljka kahve potiče iz Etiopije a naziv coffee je dobila po imenu pokrajine u kojoj se pravio ''čaj'' od prženog zrna kahve. Prvobitno je korištena zahvaljujući djelovanju kofeina. Pored kofeina, kahva je bogata mastima, mineralima, kalijem, magnezijem i željezom. 

Sastojci koji su vam potrebni da bi napravili piling su:

  • talog kahve
  • šećer
  • kokosovo / maslinovo ulje
Što se tiče omjera koji je potreban vjerujte da nisam precizno određivala u gram. Ako imam kašičicu ili dvije taloga od kahve toliko najčešće stavim i šečera dok ulje stavljam po potrebi da dobijem finu masu pilinga, ne previše tečnu. Možete koristiti kokosovo ulje ili kvalitetno maslinovo ulje. Ja sam ljubitelj kokosovog ulja u njezi kože tijela ali i kose tako da sam se odlučila na njega. 

Kahva i šećer su odlični za uklanjanje mrtvih stanica kože a pored što odlično očiste kožu stručnjaci kažu da imaju učinak i na celulit. Ja s tim nemam problema tako da nisam obraćala pažnju i ne mogu vam potvrditi tačnost te informacije. 

Zahvaljujući ulju u pilingu koža je hidratizirana i nahranjena. Nakon tuširanja imam osjećaj da nije potreban nikakva losion ili mlijeko za tijelo. Sasvim je normalno da vam koža bude masnija nakon sapiranja vodom jer se radi o ulju tako da to nije ništa strašno i nemojte se bojati da ćete umastiti odjeću. 

Piling za tijelo koristim do dva puta sedmično i rezultat je čista i hidratizirana koža tijela. Ovo je odličan način hidratiziranja za osobe sa suhim tipom kože tijela. 

Nema komentara:

Objavi komentar