FISH SPA - Tretman Garra rufa ribicama


Odlučila sam sa vama podijeliti svoje iskustvo u Fish Spa Sarajevo centru i upoznati vas sa sve popularnijim načinom pilinga u svijetu. Riječ je o tretmanu Garra rufa ribicama. Vjerujte da i ja nisam donedavno znala za ovaj način pilinga i iščitavajući tekstove o tzv. doktor ribicama morala sam probati i to čudo jer pored pilinga ovaj tretman ima uticaj i na naše zdravlje. Tretiranje kože ribicama se naziva ihtioterapija i pomaže u izlječenju mnogih kožnih bolesti a preporučuje se i zdravim osobama.

Garra rufa ribice pripadaju porodici Cayprinidae, porodici šarana. Meni su pravo interesantne sa mini brkovima koje imaju.  Potiču iz Anadolijskih gora u Turskoj i žive u vulkanskim vrelima kojima je temperatura 28 do 38 stepeni Celzijusovih. Pored Turske, ove ribice se nalaze u rijekama Eufrata i Tigrisa. Mogu narasti svega do 12 centimetara, teške su oko 8 gr i imaju zanimljiv način hranjenja. Ove ribice se hrane površinskim slojem ljudske kože pri čemu ispuštaju enzim ditranol koji zaglađuje i podmlađuje kožu, sprečava brz razvoj stanica kože i ublažava tegobe bolesnika sa psorijazom. Iako se hrane specifičnom hranom ljudska koža im služi kao dodatak  zbog manjka bjelančevina.

Ova vrsta ribica nema zube i zato su njeni dodiri vrlo ugodni. Na početku u će vas puno škakljiti ukoliko prvi put idete na tretman ali vremenom se naviknete i opustite. Ja sam ih na početku doživljavala kao riba čistač u akvarijumu jer se neke zalijepe uz kožu i ustima sisaju i nježno grickaju mrtve stanice kože. Također, uspješne su u pronalaženju nervnih završetaka što pomaže u uspostavljanju balansa nervnog sistema jer mnogi nervi se nalaze u nogama (tabanima). Njihova mikro masaža podstiče cirkulaciju krvi i olakšava regeneraciju kože. Tako da koliko god držali ruke ili noge u vodi ove ribice će nešto da rade. Rezultat je glatka, nježna koža i relaksirano cijelo tijelo. 
Prije samog tretmana potrebno je oprati ruke i noge, odnosno, dezinfikovati ih. Ne preporučuje se tretman osobama sa otvorenim ranama i ukoliko nije prošlo 24 h od depilacije nogu zbog manjih posjekotina kože. Tretman je u potpunosti bezbolan i siguran jer akvarijumi se čiste svaki dan, pumpe i filteri neprestano provlače vodu. 

Zahvaljujući uređenom ambijentu i ljubaznim djevojkama koje rade u Fish Spa centru, nećete moći da ne uživate. Pored ove ponude imate još beauty tretmana, zavisi šta vama treba. Ja skupljam  hrabrosti da idem na piling lica. 

Moje preporuke jer ćete se sigurno puno ismijati i zabaviti. 

   
2 komentara:

  1. Ovo vec dugo zelim probati, ali sam nenormalno skakljiva i ne znam kako bih izdrzala :/ Koliko kosta tretman i koliko traje? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moja kolegica se smijala 10 minuta neprestano jer je škakljiva, ali navikne se brzo. Imate tretman od 15 min za 10 KM i tretman od pola sata za 16 KM. Ukoliko vam je to skupo možete pratiti preko e-kupona gdje bude tretman od pola sata za 8 KM. I ja sam preko kupona otišla na tretman :D

      Izbriši