ZNAČAJ JUTARNJE NJEGE LICA


Današnji način kako da rastjeram ovo sivilo, razbudim se i uljepšam dan jeste pisanje novog posta. Danas vam ne donosim nikakvu recenziju proizvoda već govorim o bitnim koracima u njezi kože. Naime, kako započinjete dan i način na koji tretirate vašu kožu lica je jako bitan a čitajući određene tekstove primijetila sam mnoge nepravilnosti koje vam se nude prilikom jutarnje njege lica. Zbog toga, ovaj post sam posvetila koracima u jutarnjoj njezi lica koji su neizostavni ukoliko želite zdravu i pravilno njegovanu kožu lica. 
Prije šmikanja potrebno je pravilno pripremiti kožu a osnovni koraci koje morate proći:

1. Umivanje

Umiti se nije isto što i očistiti lice. Kada pročitam da jutarnju njegu lica započinju sa micelarnim otopinama i sredstvima bez umivanja naježim se. Da se razumijemo, vi možete koristiti micelarnu za skidanje večernje njege lica ali najvažniji korak u jutarnjoj njezi lica jeste umivanje. 

Prilikom umivanja potrebna vam je topla voda i nježno sredstvo za umivanje, gel, pjena ili piling. Topla voda proširuje pore lica i omogućava sredstvu da bolje prodre u njih i očisti ih. Prilikom ovog koraka potrebno je nježno masirati lice i po mogućnosti što duže da bi se koža što bolje očistila ali bez pretjerivanja. Prilikom ispiranja potrebno je temeljito kožu isprati od sredstva koje ste koristili jer nedovoljno ispiranje uzrokuje stvaranje naslaga nečistoće što začepljuje pore lica. Zbog toga posebnu pažnu posvetiti prilikom ispiranja nosa, vilice i ruka uz kosu jer su to najčešće zanemarena područja prilikom pranja i ispiranja lica. 

2.Posušivanje

Nakon umivanja lica, potrebno ju je posušiti čistim peškirom. Kod ovog koraka najbitniji su čist peškir i nježno tapkanje/posušivanje. Na mokrom peškiru se mogu razviti bakterije koje možete prenijeti na vašu koži i napraviti problem. Prilikom posušivanja potrebno se nježno odnositi prema koži pa je najbolje to raditi tapkanjem da bi se pokupila voda sa lica a ne grubo prelaženje preko kože u dva poteza jer to uništava elastičnost kože i može uzrokovati oštećenje. Najbolje je da koristite poseban peškir za posušivanje lica kojeg ne koriste ostali ukućani zbog prenošenja bakterija. Ukoliko imate dovoljno vremena možete sačekati da se koža sama osuši radi bolje hidratacije.

3. Tonik 

Treći korak se sastoji u nanošenju tonika na lice. Ukoliko vam ostaju dlačice po licu od peškira, tonik će ih sve pokupiti. U to se možete uvjeriti kada pogledate blaznicu kojom ste prešli preko lica. Pored toga, tonik priprema kožu za sljedeće korake, omekšava kožu i uklanja ostatak nečistoća sa vašeg lica kao što su dlačice za peškira i kamenac. Zavisno o tipu kože razlikuje se namijena tonika. Za masnu i kombinovanu kožu lica tonik se koristi za stezanje pora i regulisanje sebuma. Zbog toga ja tonik nikada ne preskačem u svojoj njezi lica. Kod suhe kože lica koristi za dodatnu hidrataciju kože i potrebno je da ne sadrže alkohol dok za normalan tip kože djeluje antibakterijski i protuupalno. 

4. Dnevna krema

Posljednji korak u njezi lica jeste nanošenje dnevne kreme. Naime, kod ovog koraka postoji još proizvoda poput nanošenja okoloočne kreme, serumi za lice ali sad vas neću time zamarati. Nakon što ste nanijeli tonik sačekajte minut ili dva da se tonik fino osuši i tek onda nanosite dnevnu kremu. Dnevna krema hidratizira i obnavlja vašu kožu a mnoge od njih rješavaju kožne probleme. 
Kada ste završili sa ovim osnovnim koracima možete početi sa šminkanjem. Lijepa i njegovana koža lica je moguća uz pravilnu njegu i preparate namijenjeni vašem tipu kože. Jako je bitno da li preparativni proizvodi odgovaraju vašem tipu kože jer nepravilni proizvodi mogu vam pogoršati stanje i izazvati veće probleme. Zbog čega? Zbog toga što njega lica kod masne, suhe i normalne kože nije ista. Određeni tip kože zahtijeva više hidratacije, ulja i ne podnosi gelove za umivanja dok drugi tip kože treba proizvode koji regulišu masnoću lica i ne podnose mlijeko za tijelo. Zbog toga prvo odredite tip kože, ukoliko ne možete sami posjetite dermatologa i prilikom odabira preparativnih proizvoda čitajte za koji tip kože je namijenjen i koja je njegova srvha. 


Nema komentara:

Objavi komentar