FARMASI - Baby krema protiv osipa


Danas vam donosim recenziju proizvoda za koji sam dugo razmišljala da li da pišem post o njemu ili provučem nešto kroz objavu na facebook stranici. Međutim, kako i sama u zadnje vrijeme detaljnije čitam sastav proizvoda koje koristim, neki su mi totalno ohladili zbog štetnih sastojaka u sebi a još veće razočarenje kada sam te sastojke pročitala i na baby kremi tako da sam morala napisati recenziju i reći nešto više o sastojcima u njoj.
Naime, riječ je o Farmasi kremi protiv pelenskog osipa i crvenila. Ja sam ovu kremu koristila protiv osipa nakon depiliranja bikini zone jer sam se vodila rečenicom ako je namijenjena baby koži kako onda da šteti mojoj ... pa baby je sve prenježno i sigurno. A nismo ni svjesni da ono što stavimo na kožu u kratkom periodu to završi u našem organizmu. 

Ukoliko ste mislili da je baby kozmetika pošteđena  štetnih sastojaka u zabludi ste. Vjerujte da sam i ja tako mislila do unazad mjesec dana a problem s kojim se ja borim u proizvodima, najviše losionima za tijelo, jesu mineralna ulja o kojima ću nešto više reći na kraju a sada da predstavim ovu baby kremicu. 

Šta kaže proizvođač?

Namijenjena zaštiti osjetljive dječije kože. Sadrži cink - oksid koji formira rezistentni sloj sprečavajući tako pojavu osipa i iritacija. Bademovo ulje, vitamin E i pantenol pružaju kompletnu njegu. Posebno se preporučuje upotrebljavati tokom noći i dugih putovanja. 

Farmasi baby krema protiv pelenskog osipa i crvenila dolazi u preslatkoj kartonskoj kutiji koju ne možete vidjeti na slici jer sam je izgubila ali najbitnija je krema koja dođe u kutiji. Krema je smeštena u tubu od 75 ml zaštićena folijom. Iako otvor tube djeluje velik možete nesmetano kontrolisati količinu proizvoda jer krema nije rijetka da može lahko skliznuti. 

Tekstura kreme je jako gusta i prilikom nanošenja ostavlja bijeli fil na koži dok se fino ne razmaže za što nije potrebno dugo vremena. Lahko se razmazuje i što je najbitnije efikasno djeluje, tj. pomaže protiv iritacija nakon depilacije. Nema mirisa iako sam pokušavala osjetiti bilo kakav miris ali uzalud. 
SASTAV: Aqua, Mineral Oil, Zinc Oxide, Petrolatum, Cetearyl Alcohol, Ceteareth 20, Glyceryl Stearate SE, Phenoxyethanol, Lanolin, Tocopheryl Acetate, Panthenol, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Ethylhexylglycerin. 

Kao što vidite ja sam podvukla crvenom bojom sastojke koji se nalaze na listi štetnih sastojaka pa ću objasniti za svaki od njih: 

Mineral Oil - Mineralno ulje su naftni derivati i u sastavu zauzima drugo mjesto što znači da ga ima u velikim količinama. Dobivaju se sagorijevanjem nafte i služe u kozmetici za omekšavanje kože dok s druge strane začepljuju pore i normalno disanje kože. U mineralna ulja spadaju vazelin, petrolatum, parafin, petrolej i potvrđeno su kancerogeni. S jedne strane shvatam korištenje parafina u baby kozmetici jer stvaraju zaštitni sloj koji sprečava enzimima da nadraže kožu. Međutim, bebina koža nije u potpunosti aktivna i ne luči masnoću u dovoljnoj količini zbog čega su baby kreme najčešće masne. Iako su te kreme masne one mogu pomoći jedan period ali više će isušiti kožu zbog mineralnih ulja nego pomoći koži. Zbog toga ukoliko se borite sa suhom kožom i koristite baby kremu jer je jako masna moja preporuka je da prvo pročitate sastav kreme. 

Phenoxyethanol - Glikol Ester je konzervanas koji se koristi zbog mirisa u kozmetici i utiče na slabljenje imuno sistema.


Ja se nadam da sam vam barem malo pomogla što se tiče sastava proizvoda te da ćete obraćati više pažnje kada kupujete. Poražavajuće je da i sama nisam pronašla mlijeko za tijelo bez mineralnog ulja jer sam odlučila izbaciti proizvode sa mineralnim uljem i štetnim sastojcima iz upotrebe što je moguće više. Što se tiče baby kreme protiv osipa neću nastaviti koristiti nakon što potrošim ovu tubicu. Krema zaista djeluje i nema traga iritacijama, crvenilu, osipu ali zbog određenih sastojaka u sebi ja je neću uvesti u obaveznu njegu. 

Nema komentara:

Objavi komentar